Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Un nou pod peste Prut,…

Un nou pod peste Prut, după cel din lemn şi cel din amintiri

Autorităţile raionului Cantemir, de comun acord cu Consiliul judeţean Vaslui, România, au lansat proiectul unui pod peste Prut, ceea ce va facilita dezvoltarea economică şi socio-culturală a regiunii. Până în vara anului 1941, în zona actualului oraş Cantemir, a existat un pod care unea cele două maluri ale râului.

Locuitorii mai în vârstă din satele din lunca Prutului îşi amintesc de acel pod de lemn, ce asigura circulaţia liberă a mijloacelor de transport, a pietonilor, care călătoreau, mergeau la rude, făceau schimb de mărfuri şi produse. “Îmi amintesc că era un pod de lemn, mergeam la moară la Murgeni, la târg la Fălciu. Ţin minte, cumpăram material pentru haine, multe lucruri, făceam schimb de mărfuri. Trecerea era liberă, doar în cazul când aveai de vânzare animale, păsări, trebuia să prezinţi certificat de la medicul-veterinar. A existat acest pod până la război, apoi l-au bombardat. Ar fi tare bine dacă l-ar repara, e convenabil, aproape, mai ales că mulţi avem neamuri dincolo de Prut”, spune Dumitru Botea, locuitor al satului Ţiganca.

Ideea restabilirii podului pentru circulaţie auto şi pietonală aparţine conducerii raionului Cantemir, care a apelat la partenerii din judeţul Vaslui pentru a susţine oportunităţile de finanţare a obiectivului în contextul cooperării transfrontaliere.

Ion Domenco

http://gazetadesud.md/